Soru-Cevap Salon Tipi Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Baldantatlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Soru-Cevap
Salon tipi klima, büyük salonlar, toplantı odaları ve geniş ofisler gibi mekânlar için tasarlanmış, genelde 24.000 BTU ve üzeri kapasiteli cihazlardır. Kapasite yükseldikçe tüketim de artar. Örneğin 24.000 BTU salon tipi bir klima, tam güçte saatte 2,19 kW elektrik tüketir. Bunu günde 10 saat çalıştırmak günlük 21,9 kWh, ayda ~657 kWh yapar. 2025’te 2 TL/kWh ortalamasına göre bu da 1314 TL düzeyinde bir tutar anlamına gelir. Daha büyük modeller (örneğin 48.000 BTU) bu rakamın yaklaşık iki katına yakın tüketim gösterebilir. Salon tipi klimalar, geniş bir alanı tek bir güçlü cihazla soğutma avantajı sunar ve çoğu zaman birden fazla küçük cihaz kullanmaktan daha pratiktir. Örneğin 50 m²’lik bir salonu tek 24000 BTU ile soğutmak, iki ayrı 12000 BTU klimadan daha dengeli bir tüketim sağlayabilir. Özetle, salon tipi bir klima saatte 2-3 kWh civarı enerji kullanabilir. Kullanım süresiyle birlikte bu değer aylık bazda yüzlerce kWh’ye ulaşır. Bu nedenle kapasite seçimi, enerji verimliliği sınıfı ve doğru kullanım alışkanlıkları, salon tipi klimalarda enerji tasarrufunun kritik noktalarıdır.