Soru-Cevap Klima 1 Günde Ne Kadar Elektrik Harcar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sarmaşık
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Soru-Cevap
Bir klimanın 1 günde tüketeceği elektrik miktarı, o gün kaç saat çalıştırıldığına bağlıdır. Eğer klima 24 saat boyunca hiç durmadan çalışırsa, saatlik tüketimi 24 ile çarparak günlük tüketimi bulmak mümkündür. Mesela saatte ortalama 0,9 kW tüketen 12.000 BTU bir klima, 24 saatte yaklaşık 21,6 kWh elektrik harcar. 18.000 BTU bir klima saatte 1,1 kW çekiyorsa, 24 saatte 26,4 kWh tüketime ulaşabilir. Pratikte ise klimalar genellikle tüm gün kesintisiz çalışmaz. Günde 8 saat kullanılıyorsa, saatlik tüketim değeri 8 ile çarpılarak günlük toplam bulunabilir. Örneğin 12000 BTU klima 1 saatte 1 kWh harcıyorsa, günde 8 kWh eder. Inverter klimalar hedef sıcaklığa ulaşınca kompresörü düşük seviyede çalıştırarak tüketimi düşürür. Bu nedenle günlük ortalama tüketim, kullanım süresi ve ortam şartlarına göre değişir. Günde 8-10 saatlik ortalama bir kullanımda, orta büyüklükte bir klima 10-15 kWh civarı tüketebilir. 2025’te birim fiyatın 2 TL/kWh olduğu düşünülürse, 10 kWh’lik günlük tüketim 20 TL civarı bir masrafa karşılık gelir.