Soru-Cevap Dava açılırken masraf ödemek zorunda mıyım?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Jilet Kazım
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Soru-Cevap
Ceza davaları dışında, dava açılırken davanın konusuna göre değişen harç ve gider avansı alınmakta, davanın seyri esnasında da ihtiyaç oldukça eksik kalan gider avansının yatırılması ya da eksik harcın tamamlanması talep edilmektedir.

Bu masrafların avukatla ilgisi olmayıp tamamen davanın yürütülmesi ile ilgili olan masraflardır.

Dava sonunda ise, davanın kazanılması halinde mahkemece karşı taraftan tahsiline karar verilecektir. Açacağınız davada ya da aleyhinize açılmış davada masrafları yatıramayacak durumdaysanız adli yardım talep edebilirsiniz.

Ancak adli yardımın kabul edilip edilmeyeceği sizin sosyal ekonomik durum araştırmanız sonucunda hakimin takdirine bağlıdır.

Evet, dava açılırken belirli masrafların ödenmesi gerekmektedir.
Dava açılırken ödenmesi gereken masraflar şunlardır:
  • Yargılama harçları.
  • Gider avansı. Bu avans, tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi masrafları karşılar.
Davanın lehe sonuçlanması halinde, bu masrafları ve harç parasını karşı taraftan geri almak mümkündür.
Adli yardım başvurusu, bu durumun istisnasıdır. Adli yardım, mali gücü yetersiz olanların dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendileri için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesini sağlar.

Forum istatistikleri

Konular
855
Kullanıcılar
20
Son üye
DamianNann
Geri