Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Vitamin anlamında oldukça zengin olan tavuk suyu, evinde kolayca hazırlayabileceğin bir tarif. Hele de organik ürünler kullanmayı tercih ediyorsan seviyeyi bir tık daha yükseltmiş olursun. Şimdi, tavuk suyu yapımı için gerekli malzemeler ve hazırlık aşamalarından bahsederek tarifle alakalı merakını giderebiliriz.
1 adet tavuk (tercihen organik veya köy tavuğu) veya 2-3 parça tavuk kemiği ve derisi
1 adet büyük soğan
1-2 adet havuç
1 adet kereviz sapı (isteğe bağlı)
3-4 diş sarımsak
2-3 defne yaprağı
5-6 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tane karabiber
Yeterince tuz
2-3 litre su
Tavuğu iyice yıkayın ve gerekirse derisini al. Eğer sadece kemik kullanıyorsan onları da temizle.
Soğanı kabaca dörde böl. Havuçları ve kereviz saplarını birkaç parçaya kes. Sarımsakları bütün olarak bırakabilirsin.
Büyük bir tencereye tavuk parçalarını, sebzeleri, baharatları (karabiber, defne yaprağı) ve maydanozu koy.
Tüm malzemelerin üzerini kapatacak şekilde su ilave etmeyi unutma.
Tencereyi orta ateşe koy ve su kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpükleri bir kaşıkla al. Bu, tavuk suyunun berrak olmasını sağlar.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kıs ve yaklaşık 2-3 saat kadar pişir. Bu süre içinde tavuk ve kemiklerden tüm lezzet suya geçer.
Pişen tavuk suyunu bir süzgeç yardımıyla süz ve sebzeleri ve kemikleri ayır.
Tavuk suyunu oda sıcaklığına gelene kadar soğut. Kullanacağın kadarını hemen değerlendirebilirsin. Kalan kısmını buzdolabında 3-4 gün, derin dondurucuda ise 3 aya kadar saklayabilirsin.