Ücretsiz avukat talep edebilir miyim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Leman Çam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hukuk davaları için baroların adli yardım birimlerine başvurarak avukat talep edebilirsiniz.

Bu durumda baro tarafından bir araştırma yapılacak ve sizin için avukat görevlendirilip görevlendirilmeyeceğine karar verilecektir.

Ücretsiz avukat talep edebilmek için belirli şartları sağlamak gerekmektedir:
  • Maddi durumu yetersiz olanlar: Gelir durumunu belgeleyen kişiler, baroların adli yardım hizmetinden faydalanabilir.
  • Şiddet mağduru kadınlar: 6284 Sayılı Kanun kapsamında, baroların kadın hakları merkezlerinden ücretsiz avukatlık hizmeti alınabilir.
  • Çocuklar: Çocuk Koruma Kanunu kapsamında korunmaya muhtaç veya suça sürüklenen çocuklara barolar ve devlet kurumları tarafından avukat atanabilir.
  • Engelli ve yaşlı bireyler: Hukuki işlemlerde ücretsiz avukatlık desteği talep edilebilir.
  • İnsan hakları ve mülteci davaları: Mülteciler, sığınmacılar ve vatansız kişiler, uluslararası koruma başvurularında ve hukuki süreçlerinde ücretsiz hukuki yardım alabilirler.
  • Ceza davalarında şüpheli veya sanık olanlar: Avukat tutacak maddi gücü olmayan sanık veya şüphelilere devlet tarafından ücretsiz avukat atanır.

Geri