Soru-Cevap İnverter Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Boncukx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Soru-Cevap
İnverter klimalar, kompresör hızını ihtiyaca göre ayarlayarak çalışan ve bu sayede ciddi enerji tasarrufu sağlayan cihazlardır. Bir inverter klimanın elektrik tüketimi, anlık ısıtma/soğutma ihtiyacına göre sürekli değişir. Örneğin 12.000 BTU inverter bir klima, oda yeni soğurken 1,6 kW’a kadar çıkabilir, istenen sıcaklığa yaklaşıldığında 0,2 kW gibi çok düşük değerlere inebilir. Ortalama kullanımda 0,9 kW civarı tüketim olabilir. Aynı kapasitede inverter olmayan (on/off) bir klima ise kompresörü tam güçte sürekli çalıştırır veya tamamen kapatır, bu da çok daha yüksek bir ortalama tüketim yaratabilir (örneğin 1,5 kW). 9.000 BTU inverter bir klima ise 0,1 – 1,2 kW arası değişen değerlerde çalışarak ortalamada 0,6 kW civarı harcayabilir. İnverter klimaların en büyük avantajı, oda sıcaklığını korumak için düşük devirde çalışıp gereksiz enerji sarfından kaçınmalarıdır. Örneğin gece istenen sıcaklığa ulaşıldığında kompresör devrini kısar ve sadece 120-200 Watt gibi düşük güçlerle ortamı sabit tutar. Böylece uzun süre çalışsa bile toplam tüketim tahmin edilenden az olur. Geleneksel on/off klimalarla kıyaslandığında %30-40 civarında tasarruf sağlanabilir. Örneğin 12.000 BTU inverter bir klima, 24 saatlik kesintisiz kullanımda ~648 kWh tüketecekse (ayda), eski tip bir klima aynı koşullarda daha yüksek kWh harcayabilir. İnverter klimalar, kullanım boyunca dinamik olarak ihtiyaç kadar güç çektiği için “sürekli açık kalırsa çok yazar” düşüncesi bu modellerde büyük oranda geçerli değildir.

Forum istatistikleri

Konular
855
Kullanıcılar
20
Son üye
DamianNann
Geri